Ale květiny v kuchyni nemusí používat jen šéfkuchaři. Překvapilo by vás, kolik jedlých druhů můžete najít přímo na své zahradě. Zde je několik nejoblíbenějších jedlých květin a nápady, jak je využít.

Jak připravit jedlé květiny

Jedlé květiny jsou nejlepší, když jsou čerstvě natrhané ze zahrady. Budou chutnat ještě lépe, pokud je natrháte brzy ráno, než budou vystaveny slunci.

Pokud to však není možné, nezoufejte. Dejte je ihned do lednice (do plastové nádoby) a snažte se je spotřebovat během několika dní.

Omyjte je a jemně osušte tak, že je ponoříte do misky s vodou a jemně protřepete. Pomůže to také odstranit případné broučky, které by se mohly schovávat mezi lístky.

Co se týče okvětních lístků – ty jsou nejchutnější částí mnoha jedlých květin. Odstraňte patku lístku (je hořká), stejně jako tyčinky, pestík a kalich u větších květin. Některé květiny, jako například macešky, však můžete jíst celé.

Kterým květinám se vyhnout

Pokud si nejste jisti, zda je květina jedlá – raději ji nejezte. A jestli trpíte alergií na pyl, možná byste se měli konzumaci jedlých květin úplně vyhnout.

  • Netrhejte povadlé, zaprášené, staré nebo nepřirozeně zbarvené květiny.
  • Vyhýbejte se sběru v blízkosti cest nebo míst, kde se pohybují zvířata.
  • Nepoužívejte květiny postřikované pesticidy. Pokud máte problém se škůdci, raději květinu ostříhejte a nechte ji znovu vyrůst.

10 běžných jedlých květin

  • Chrpa – sladká až pikantní chuť podobná hřebíčku.
  • Jiřina – chutě sahají od vodního kaštanu a kořeněného jablka až po mrkev.
  • Ibišek – skvělý do ovocných salátů nebo na přípravu citrusového čaje.
  • Zimolez – nektar lze použít na sirup, pudink či čaj.
  • Magnólie – mladé květy lze nakládat nebo použít čerstvé do salátů.
  • Lichořeřišnice – pepřová chuť podobná řeřiše, vhodná do salátů.
  • Maceška – jemná chuť, ideální do salátů nebo jako ozdoba.
  • Růže – vonné lístky vhodné do nápojů, džemů a želé.
  • Vonná pelargónie – citrusová až muškátová chuť.
  • Gardénie jasmínová – velmi aromatická, ideální pro pečení a nakládání.

10 neobvyklých jedlých květin

  • Pomněnka – lahodná, vhodná jako ozdoba.
  • Slunečnice – jemně oříšková chuť, vhodná do stir-fry nebo salátů.
  • Topolovka – před konzumací odstraňte středovou tyčinku (pyl).
  • Šeřík – výborný se smetanovým sýrem jako pomazánka.
  • Kamélie – používají se čerstvé nebo sušené v asijské kuchyni.
  • Fuchsie – před konzumací odstraňte zelené části a tyčinky.
  • Frézie – vhodná na bylinkový čaj s citronem.
  • Gladiolus – jemná salátová chuť.
  • Pivoňka – lístky jsou chutné čerstvé nebo lehce povařené.
  • Karafiát – chuť podobná hřebíčku, vhodný do cukrů a olejů.

Na závěr

Teď už si stačí v našich receptech vybrat některý ze salátů nebo dezertů, který si jedlými kvítky dochutíte a něžně ozdobíte.