ROMAN STAŠA
Co tomu všemu předcházelo?
Než se Roman naplno začal věnovat gastronomii, působil ve světě sportu a fitness ve Zlíně. Vaření bylo jeho největší zálibou. V náročné soutěži MasterChef zaujal porotu i diváky svým kreativním přístupem. Ve finále vsadil na riskantní tříchodové menu s foie gras, díky kterému získal titul.
Jaká byla cesta do světa gastronomie?
Díky účasti v soutěži proměnil Roman svou dlouholetou vášeň pro vaření v profesi a dnes patří k výrazným osobnostem české gastronomie. Stal se ambasadorem významných značek, moderátorem víkendové snídaně na TV Nova a privátním kuchařem ve svém projektu #BEZADRESY. V rámci tohoto gastronomického konceptu s využitím koření Avokádo nabízí privátní vaření přímo u klientů.
V jakých autorských dílech najdete spoustu inspirace?
Roman je autorem knihy Matla – kuchařka plná příběhů, která vyšla v roce 2021. Kromě této kuchařky, která je zaměřena na jeho recepty a životní příběh, napsal také knihu Matla – kuchařka pro děti.
Roman je zároveň autorem receptů s kořením Avokádo – kuchařky „Mnohem lepší chuť“ a nově „4 chutě“. Jako ambasador značky připravil i sérii grilovacích lekcí a videoreceptů ke zhlédnutí na youtubovém kanálu Avokáda.
V čem je Romanův styl vaření výjimečný?
Soustředí se na radost z jídla, srozumitelné techniky a chuť jako hlavní ingredienci. Ukazuje, že i složitě vypadající pokrmy lze připravit hravě a bez zbytečných komplikací. Jeho díla reflektují moderní a chuťově výrazné vaření z dostupných surovin.