Kořeněné nápoje na první mrazíky
Někdo nedá dopustit na svařené víno, jiný si zimu neumí představit bez horkého moštu nebo hrnku sladkého chai latte.
Ať už je tím vaším nápojem cokoli, jedno mají všechny společné: jejich kouzlo se skrývá v koření.
Svařené víno – Klasika, která nikdy nezklame
Svařák má dlouhou historii. Už staří Římané si ohřívali víno s medem, kořením a datlemi, aby zahřáli tělo i mysl. Od té doby se pod různými jmény rozšířil do celého světa a získal nespočet lokálních variant.
Dnes si svařené víno neodmyslitelně spojujeme s vánočními trhy (možná i díky zmínce o něm ve Vánoční koledě Charlese Dickense), ale skvělé je i doma, když za okny padá první sníh. Základem bývá červené víno, pomerančová kůra, skořice a hřebíček. Pokud chcete zkusit něco nového, přidejte hvězdičku badyánu, špetku pepře nebo kardamomu – dodají nápoji trochu exotiky a krásnou, intenzivní vůni.
(Zdroje: The Long, Storied History of Mulled Wine, Where does mulled wine come from?)
Horký mošt – Voňavá alternativa bez alkoholu
Jablečný mošt zahřeje úplně stejně jako víno, jen bez promile navíc. A má také podobně dlouhou historii. V anglosaských zemích byl oblíbený už kolem 1. století př. n. l. Odtud se později rozšířil i do Ameriky, kde je dnes pod názvem hot apple cider (nebo hard cider, pokud chcete variantu s alkoholem) symbolem podzimu a zimy.
Doma ho snadno připravíte tak, že mošt zahřejete se skořicí, muškátovým oříškem a několika hřebíčky. Pokud máte rádi výraznější chuť, zkuste přidat i plátek zázvoru nebo trochu medu.
(Zdroje: The Ancient Origins of Apple Cider, Jablečný alko nápoj Cider - co to je a jak ho pít)
Chai latte – Kořeněné objetí v hrnku
Z Indie do kaváren celého světa – chai latte si získalo srdce všech, kdo milují teplo a vůni koření. Původní masala chai (v překladu kořeněný čaj) ale vůbec neobsahoval čajové lístky, pouze bylinky a koření. Receptura, jak ji známe dnes, vznikla až ve 20. století, kdy se indická tradice masala chai spojila s britským zvykem pít čaj s cukrem a mlékem.
Dnešní chai latte se připravuje z černého čaje, mléka, cukru a směsi koření: typicky kardamomu, zázvoru, pepře, případně skořice, hřebíčku a dalších. Při domácí přípravě si s poměry klidně pohrajte. Více skořice pro sladší chuť, trochu pepře pro ostřejší tón – záleží jen na vás. A pokud chcete ještě jemnější verzi, zkuste přidat rostlinné mléko a lžičku medu.
(Zdroje: A Brief History of Chai, The History of Masala Chai)
Horká čokoláda – Sladká jistota
Existují dny, kdy člověk prostě potřebuje čokoládu. Hustou, horkou a voňavou. Její příběh ale začíná dávno předtím, než se dostala do evropských kaváren – u starověkých Mayů. Ti ji pili jako posvátný nápoj, smíchanou s vodou, chilli a kukuřičnou moukou. Do Evropy se čokoláda dostala až o mnoho století později, s kolonizací Ameriky, a rychle si našla místo na španělských a francouzských dvorech. V 17. století pak nadchla i Anglii, kde vznikaly takzvané chocolate houses – kavárny specializované právě na čokoládu. Ve stejné době také přivezl lékař Hans Sloane z Jamajky recept na čokoládu s mlékem, takovou, jak ji známe dnes.
Stejně jako ostatní tradiční nápoje má i horká čokoláda dnes mnoho podob. V Itálii ji pijí skoro jako dezert – hutnou, téměř krémovou. U nás si ji představujeme spíš mléčnější, se šlehačkou a špetkou skořice navrch. Chcete-li však horkou čokoládu povýšit na další úroveň, zkuste přidat špetku chilli (pro historiky i odvážné), pár kapek vanilky nebo nastrouhanou pomerančovou kůru.
(Zdroje: An Abridged History of Hot Chocolate, Before the Bar: The Intriguing History of Drinking Chocolate)
Pečený čaj – Když zima voní ovocem
Žádný jiný nápoj nevoní domovem tak jako pečený čaj. Jeho kouzlo spočívá v jednoduchosti – ovoce, cukr, trocha koření a pomalé pečení, které uvolní všechny vůně.
Dříve se pečený čaj připravoval jako způsob, jak zužitkovat a uchovat sezónní ovoce na zimu, nejčastěji jablka a hrušky. Dnes už se ale v možnostech příchutí omezovat nemusíte. Pečený čaj si můžete připravit z broskví, lesního ovoce nebo třeba brusinek. Přidejte skořici, badyán, hřebíček a pár kapek citronu. Upečte, uchovejte ve sklenici a když přijdou mrazíky, stačí zalít horkou vodou. Celý byt pak zavoní zimní pohodou.
(Zdroj: Baked tea to warm you up in Brno)
Na závěr
O dlouhých zimních večerech je hrnek teplého nápoje ten nejlepší společník. Ať už je vaším favoritem svařák, chai latte nebo horký mošt, každý z nich má svůj příběh i svůj způsob, jak zahřát.
Tak který je ten váš?


