Někdo nedá dopustit na svařené víno, jiný si zimu neumí představit bez horkého moštu nebo hrnku sladkého chai latte.

Ať už je tím vaším nápojem cokoli, jedno mají všechny společné: jejich kouzlo se skrývá v koření.


Svařené víno – Klasika, která nikdy nezklame

Svařák má dlouhou historii. Už staří Římané si ohřívali víno s medem, kořením a datlemi, aby zahřáli tělo i mysl. Od té doby se pod různými jmény rozšířil do celého světa a získal nespočet lokálních variant.

Dnes si svařené víno neodmyslitelně spojujeme s vánočními trhy (možná i díky zmínce o něm ve Vánoční koledě Charlese Dickense), ale skvělé je i doma, když za okny padá první sníh. Základem bývá červené víno, pomerančová kůra, skořice a hřebíček. Pokud chcete zkusit něco nového, přidejte hvězdičku badyánu, špetku pepře nebo kardamomu – dodají nápoji trochu exotiky a krásnou, intenzivní vůni.

(Zdroje: The Long, Storied History of Mulled Wine, Where does mulled wine come from?)


Horký mošt – Voňavá alternativa bez alkoholu

Jablečný mošt zahřeje úplně stejně jako víno, jen bez promile navíc. A má také podobně dlouhou historii. V anglosaských zemích byl oblíbený už kolem 1. století př. n. l. Odtud se později rozšířil i do Ameriky, kde je dnes pod názvem hot apple cider (nebo hard cider, pokud chcete variantu s alkoholem) symbolem podzimu a zimy.

Doma ho snadno připravíte tak, že mošt zahřejete se skořicí, muškátovým oříškem a několika hřebíčky. Pokud máte rádi výraznější chuť, zkuste přidat i plátek zázvoru nebo trochu medu.

(Zdroje: The Ancient Origins of Apple Cider, Jablečný alko nápoj Cider - co to je a jak ho pít)


Chai latte – Kořeněné objetí v hrnku

Z Indie do kaváren celého světa – chai latte si získalo srdce všech, kdo milují teplo a vůni koření. Původní masala chai (v překladu kořeněný čaj) ale vůbec neobsahoval čajové lístky, pouze bylinky a koření. Receptura, jak ji známe dnes, vznikla až ve 20. století, kdy se indická tradice masala chai spojila s britským zvykem pít čaj s cukrem a mlékem.

Dnešní chai latte se připravuje z černého čaje, mléka, cukru a směsi koření: typicky kardamomu, zázvoru, pepře, případně skořice, hřebíčku a dalších. Při domácí přípravě si s poměry klidně pohrajte. Více skořice pro sladší chuť, trochu pepře pro ostřejší tón – záleží jen na vás. A pokud chcete ještě jemnější verzi, zkuste přidat rostlinné mléko a lžičku medu.

(Zdroje: A Brief History of Chai, The History of Masala Chai)


Horká čokoláda – Sladká jistota

Existují dny, kdy člověk prostě potřebuje čokoládu. Hustou, horkou a voňavou. Její příběh ale začíná dávno předtím, než se dostala do evropských kaváren – u starověkých Mayů. Ti ji pili jako posvátný nápoj, smíchanou s vodou, chilli a kukuřičnou moukou. Do Evropy se čokoláda dostala až o mnoho století později, s kolonizací Ameriky, a rychle si našla místo na španělských a francouzských dvorech. V 17. století pak nadchla i Anglii, kde vznikaly takzvané chocolate houses – kavárny specializované právě na čokoládu. Ve stejné době také přivezl lékař Hans Sloane z Jamajky recept na čokoládu s mlékem, takovou, jak ji známe dnes.

Stejně jako ostatní tradiční nápoje má i horká čokoláda dnes mnoho podob. V Itálii ji pijí skoro jako dezert – hutnou, téměř krémovou. U nás si ji představujeme spíš mléčnější, se šlehačkou a špetkou skořice navrch. Chcete-li však horkou čokoládu povýšit na další úroveň, zkuste přidat špetku chilli (pro historiky i odvážné), pár kapek vanilky nebo nastrouhanou pomerančovou kůru.

(Zdroje: An Abridged History of Hot Chocolate, Before the Bar: The Intriguing History of Drinking Chocolate)


Pečený čaj – Když zima voní ovocem

Žádný jiný nápoj nevoní domovem tak jako pečený čaj. Jeho kouzlo spočívá v jednoduchosti – ovoce, cukr, trocha koření a pomalé pečení, které uvolní všechny vůně.

Dříve se pečený čaj připravoval jako způsob, jak zužitkovat a uchovat sezónní ovoce na zimu, nejčastěji jablka a hrušky. Dnes už se ale v možnostech příchutí omezovat nemusíte. Pečený čaj si můžete připravit z broskví, lesního ovoce nebo třeba brusinek. Přidejte skořici, badyán, hřebíček a pár kapek citronu. Upečte, uchovejte ve sklenici a když přijdou mrazíky, stačí zalít horkou vodou. Celý byt pak zavoní zimní pohodou.

(Zdroj: Baked tea to warm you up in Brno)


Na závěr

O dlouhých zimních večerech je hrnek teplého nápoje ten nejlepší společník. Ať už je vaším favoritem svařák, chai latte nebo horký mošt, každý z nich má svůj příběh i svůj způsob, jak zahřát.

Tak který je ten váš?