Zvěřinová paštika s hruškou a brusinkami

Autor: Avokádo
Počet porcí: 4
Doba přípravy: 2 h 20 min
Náročnost:
Druh jídla: Předkrmy a chuťovky
Příležitost: Slavnostní menu
Sezóna: Zabíjačka
Způsob přípravy: Pečení

Tipy k dochucení

Ohodnoťte recept

Zvěřinová paštika s hruškou a brusinkami

Autor: Avokádo ID receptu: 102
Příprava domácí zvěřinové paštiky je sice trochu náročná, ale rozhodně se vyplatí. Zvlášť když ji podáváte s kompotovanými hruškami, brusinkovým džemem a čerstvým křenem. Tato delikatesa se skvěle hodí na váš slavnostní stůl.

Suroviny

suchá houska 1 ks
zvěřina 1 kg
strouhaný křen podle chuti
brusinky (džem) podle chuti
brandy trochu
srnčí svíčková 200 g
vařené sušené houby nakrájené na nudličky hrst
sádlo 100 g
bůček nakrájený na plátky 150 g
mrkev nakrájená na kostičky 1 ks
česnek 2 stroužky
petržel (kořen) nakrájená na kostičky 1 ks
vejce 3 ks
telecí játra 100 g
cibule 2 ks
pepř černý mletý Avokádo ½ lžičky
bobkový list Avokádo 2 ks
zázvor mletý Avokádo ½ lžičky
nové koření mleté Avokádo ½ lžičky
majoránka Avokádo 1 lžička
alpská sůl s jódem Avokádo podle chuti
kompotované hrušky podle chuti

Zvěřinu omyjeme, osušíme a nakrájíme na kousky (srnčí svíčkovou necháme vcelku). Česnek a cibuli oloupeme a nakrájíme na plátky.

100 g bůčku a sádlo rozpustíme v hrnci na mírném ohni, poté na tomto tuku osmažíme maso. Přidáme cibuli, česnek, zeleninu a sušené houby. Vše dochutíme solí, pepřem a přidáme malé množství koření. Vaříme doměkka asi 1 hodinu, pokud je to nutné, podlijeme vínem nebo vývarem. Na konci dušení přidáme spařená játra a housku a ještě chvilku povaříme. Vše necháme odležet na chladném místě.

Svíčkovou oddělíme od hmoty a nakrájíme na kostky. Zbytek směsi třikrát pomeleme. Následně přidáme nakrájenou svíčkovou, vejce a brandy. Vytvoříme jednotnou hmotu a dochutíme solí a pepřem.

Zbytek plátků bůčku vložíme na plech s vyšším okrajem a doplníme masovou směsí. Plech pečlivě zabalíme do potravinářské fólie a následně do alobalu. Paštiku pečeme 1 hodinu ve vodní lázni při teplotě 140 °C.

Po vychlazení paštiku nakrájíme a ozdobíme nakládanými hruškami. Podáváme se strouhaným křenem a brusinkami.

Ohodnoťte recept

Logo Avokádo Logo Kucharek Logo It‘s Natural