Jablečný tažený závin

Autor: Avokádo
Počet porcí: 6-12
Doba přípravy: 1 h
Náročnost:
Druh jídla: Dezerty a moučníky
Příležitost: Slavnostní menu
Sezóna: Podzim
Způsob přípravy: Vaření

Tipy k dochucení

Ohodnoťte recept

Jablečný tažený závin

Autor: Avokádo ID receptu: 296
Závin z listového těsta je snadný, ale trocha práce s taženou variantou vás přesvědčí, že rozdíl je značný a jablečný tažený závin je mnohem lepší.

Těsto na 2 štrůdly

vejce 1 ks
olej 1 lžíce
alpská sůl s jódem Avokádo špetka
ocet 2 lžičky
vlažná voda 75 ml
máslo podle chuti
hladká mouka 175 g

Jablečná náplň

rozinky 50 g
vlašské ořechy 50 g
jablko 4 ks
cukr krupice podle chuti
skořice mletá Avokádo 2 lžičky

Nejdříve si nahřejme v troubě hrnec, který bude dlouho držet teplo. Pokračujeme s přípravou těsta. Do mísy přesejeme hladkou mouku, přídáme vejce, olej, ocet am špetku soli. Průběžně hněteme a podle potřeby přiléváme vlažnou vodu. Zpracováváme, dokud není těsto hladké. Rozdělíme na 2 části, obě přiklopíme nahřátým hrncem a necháme asi hodinu nahřívat.

Mezitím si připravíme jablečnou směs. Očistěná jablka nastrouháme nahrubo, přidáme vlašské ořechy a rozinky, které jsme si namočili v rumu, přidáme skořici a cukr podle chuti.

Nachystáme si čistý ubrus (utěrku), na kterém budeme připravovat těsto. Těsto dáme doprostřed ubrusu a "roztahujeme" dokud není téměř průsvitné. Prasklin se nebojte, srolováním se ztratí. Těsto posypeme opraženou strouhankou, jablečnou směsí a pomoci ubrusu postupně motáme. Štrůdl na máslem vymazaný pekáč přendáme pomocí ubrusu. Konce těsta zahrneme, aby jablka nevypadávala. Štrůdl potřeme rozpuštěným máslem a pečeme v troubě vyhřáté na 170 °C, dokud nezrůžoví, cca 35-40 minut. Ihned po vyndání posypeme cukrem.

Ohodnoťte recept

Logo Avokádo Logo Kucharek Logo It‘s Natural