Koláč s čokopěnou

Autor: Avokádo
Počet porcí: 6-8
Doba přípravy: 1 h 20 min
Náročnost:
Druh jídla: Dezerty a moučníky
Příležitost: Slavnostní menu
Sezóna: Celý rok
Způsob přípravy: Pečení

Tipy k dochucení

Ohodnoťte recept

Koláč s čokopěnou

Autor: Avokádo ID receptu: 308
Rozmazlete se křehkým koláčem s čokopěnou. Chutná božsky.

Suroviny na těsto

alpská sůl s jódem Avokádo 1 špetka
chlazené máslo 200 g
hladká mouka (dortová) 350 g
moučkový cukr 50 g
muškatový ořech mletý Avokádo 1 lžička
skořice mletá Avokádo ½ lžičky
žloutky 2 ks
zakysaná smetana 2 lžíce

Suroviny na čokopěnu

kvalitní mléčná čokoláda 125 g
smetana ke šlehání (36%) 50 ml
kvalitní hořká čokoláda (70%) 125 g
mascarpone 400 g
máslo 1 lžíce

Na dokončení

čokoládové sypání podle chuti
višňový džem podle chuti

Příprava těsta

Ze všech surovin vypracujeme hladké těsto. Vytvoříme z něj bochánek, který zabalíme do potravinové folie a necháme hodinu v ledniččce odležet. Poté jej rozválíme na tenktý plát a přeneseme do formy vyložené pečícím papírem. Opět dáme do ledničky na 30 minut. Předehřejeme troubu na 200 °C, propícháme těsto vidličkou a pečeme 15-20 minut. Necháme vychladnout a vyjmeme z formy.

Příprava čokopěny

Ve vodní lázni rozpustíme pomalu čokolády, poté vmícháme máslo a kysanou smetanu. Až poleva mírně zchladne, přidáme do ní mascarpone a vymícháme vše do hladkého krému. Višňovým džemem pomažeme koláč, na něj dáme čokoládovou pěnu a necháme v ledniččce vychladit. Až krém mírně ztuhne, posypeme koláč čokoládovým posypem. Pak dáme do ledničky ztuhnout.

Ohodnoťte recept

Logo Avokádo Logo Kucharek Logo It‘s Natural