Italská calzone

Italská calzone
Počet porcí: 3
Doba přípravy: 1 h
Náročnost: 2
Druh jídla: Těstoviny
Příležitost: Párty
Sezóna: Celý rok
Způsob přípravy: Pečení

Tipy k dochucení

Ohodnoťte recept

Italská calzone

Autor: Průvodce chutí ID receptu: 323
Calzone, v překladu „punčochy“ či „kalhoty“, je italský pokrm původem z Neapole a tvarovaný jako v půli přehnutá pizza.

Suroviny na 3 pizzy

mořská sůl s jodem v mlýnku Avokádo podle chuti
bazalka Avokádo 1 lžička
olej olivový 1 lžička
pšeničná mouka hladká 400 g
sušené droždí 7 g
moučkový cukr 1 lžička
vlažná voda 200 ml

Calzone

máslo rozpuštěné 50 g
salami podle chuti
olivy podle chuti
rajčatová omáčka 300 ml
mozzarella 3 ks
parmazán podle chuti
nakrájená červená cibule 1 ks

Do mísy nalijeme 200 ml teplé vody, přidáme cukr, droždí a smícháme, dokud se vše nerozpustí. Pak přidáme mouku, olivový olej, špetku mořské soli a bazalku. Do těsta na pizzu můžeme přidat i jiné oblíbené bylinky, jako je oregano nebo tymián, popřípadě Provensálské bylinky. Těsto zpracujeme a necháme kynout 10 -15 minut.

Těsto rozdělíme na 3 stejné části, vytvoříme z nich bochánky a necháme ještě dalších 20 minut kynout.

Těsto rozválíme válečkem na pracovní desce.  Přesuneme na pečící papír tak, aby na plechu ležela jen půlka, druhou použijeme po naplnění na překrytí. Půlku potřeme rajčatovou omáčkou, poklademe na kolečky nakrájenou mozzarelou a dalšími oblíbenými ingrediencemi, například olivami, cibulí, a zakápneme olivovým olejem. Ochutíme kořením na pizzu přeložíme druhou půlkou a okraje zabalíme. Potřeme rozpuštěným máslem, posypeme mozzarellou a poklademe italským salámem.

Pečeme v předehřáté troubě při teplotě 250 °C po dobu 15 minut.

Ohodnoťte recept

Logo Avokádo Logo Kucharek Logo It‘s Natural