Rozmarýnové kuře s bramborami a tzatziky

Rozmarýnové kuře s bramborami a tzatziky
Počet porcí: 4-6
Doba přípravy: 1 h
Náročnost: 1
Druh jídla: Drůbež
Příležitost: Nečekaná návštěva
Sezóna: Celý rok
Způsob přípravy: Pečení

Tipy k dochucení

Ohodnoťte recept

Rozmarýnové kuře s bramborami a tzatziky

Autor: Průvodce chutí ID receptu: 333
Snadný nedělní oběd – kuře i příloha se pečou v jednom pekáčku. Kuře i Tzatziky salát si ale připravte dopředu, maso se musí marinovat a salát uležet a vychladit.

Suroviny

kuřecí stehna 4 ks
máslo 100 g
víno bílé 100 ml
hořčice dijonská 1 lžíce
kořenicí směs Kuře citron-rozmarýn Avokádo 1 balení
salátové brambory 1 kg
česnek 1 palice
petrželka 2 lžíce

Tzatziki

okurky salátové 1 ks
jogurt řecký 250 g
kořenicí směs Tzatziky Avokádo 1 lžíce
olej olivový 2 lžíce
mořská sůl s jodem v mlýnku Avokádo podle chuti

Kuřecí stehna rozdělíme v kloubu na dvě části a dáme je stranou do misky.

V jiné větší míse prošleháme máslo, víno, hořčici a směs koření Kuře citron-rozmarýn Avokádo. Do marinády vložíme kuřecí stehna, důkladně je ze všech stran potřeme a necháme nejméně 2 hodiny marinovat v lednici.

Troubu předehřejeme na 190 °C. Brambory důkladně omyjeme, osušíme a rozkrájíme na osminy. Dáme je do většího pekáčku. Brambory přelijeme marinádou, promícháme a rovnoměrně urovnáme. Na brambory položíme kousky kuřete a přelijeme zbylou marinádou. Nakonec do pekáčku přidáme celé neoloupané stroužky česneku.

Pekáč překryjeme alobalovou fólií nebo poklicí a vložíme do předehřáté trouby. Pečeme asi 55 minut doměkka. Pak sundáme alobal nebo poklici, přelijeme kuře šťávou a pečeme dalších přibližně 25 minut, až kuře zezlátne a získá lákavou křupavou kůrčičku.

Zatímco se kuře peče, připravíme si tzatziky. Okurku podélně rozkrojíme a lžící vydlabeme měkký střed se semínky. Dužinu nastrouháme nahrubo, vložíme do cedníku a opatrně z ní vymačkáme přebytečnou vodu. Smícháme ji s jogurtem a kořenicí směsí. Zakápneme olejem, promícháme a necháme 2 hodiny odležet v lednici. Nakonec salát případně dosolíme mořskou solí nebo okyselíme citronem.

Upečené kuře posypeme čerstvou petrželkou a podáváme s vychlazenými tzatziky.

TIP: Pečením česnek ztratí štiplavost a získá příjemnou oříškovou a nasládlou chuť. Vymáčkněte ho ze slupky a dochuťte jím kuře rovnou na talíři. Nebo si ho dejte později jako chuťovku s opečeným chlebem.

Ohodnoťte recept

Logo Avokádo Logo Kucharek Logo It‘s Natural