Kynutý švestkový koláč

Autor: Avokádo
Počet porcí: 12
Doba přípravy: 1 h
Náročnost:
Druh jídla: Dezerty a moučníky
Příležitost: Pro každý den
Sezóna: Podzim
Způsob přípravy: Pečení

Tipy k dochucení

Ohodnoťte recept

Kynutý švestkový koláč

Autor: Avokádo ID receptu: 355
Kynutý koláč se švestkami jako od maminky, dobrota pro každý den.

Suroviny

mléko 1 sklenice
hladká mouka 3 sklenice
máslo 170 g
krupicový cukr 3 sklenice
droždí 40 g
švestky 1 kg
mořská sůl Mlýnek Avokádo podle chuti
citrónová kůra Avokádo 1 ks

Drobenka

skořice mletá Avokádo 1 lžička
polohrubá mouka 100 g
máslo 70 g
cukr 50 g

Do misky nalejeme vlažné mléko, rozdrobíme do něj droždí a nasypeme lžíci cukru a lžíci mouky. Promícháme a necháme 15 minut na teplém místě vzejít kvásek.

Mezitím si připravíme drobenku smícháním cukru, mouky, másla pokojové teploty a lžičky skořice. Suroviny smícháme a poté „drobíme” konečky prstů. Uložíme do chladu.

Do velké mísy nasypeme mouku. V mouce uděláme důlek a nalejeme do něj kvásek, přidáme vejce, cukr, špetku soli a lžičku citrónové kůry Avokádo. Těsto hněteme vařečkou, dokud nám nevznikne hladké pružné těsto, které se nebude lepit ke stranám mísy. Mísu s těstem zakryjeme čistou utěrkou a necháme na teplém místě kynout asi 40 minut.

Mezitím si připravíme švestky, které umyjeme, rozpůlíme a vypeckujeme.

Nakynuté těsto přeneseme na plech vyložený pečícím papírem. Rovnoměrně jej rozprostřeme po celém plechu a necháme 10 minut kynout. Poté na něj vyskládáme švestky těsně vedle sebe. Bohatě posypeme strouhankou.

Koláč pečeme v troubě předehřáté na 180 °C asi 50 minut. Necháme jej poté pomalu vychladnout a podáváme bohatě posypaný moučkovým cukrem.

Ohodnoťte recept

Logo Avokádo Logo Kucharek Logo It‘s Natural