Pečená husa s dýňovým zelím

Autor: Avokádo
Počet porcí: 6
Doba přípravy: 1 h 20 min
Náročnost:
Druh jídla: Drůbež
Příležitost: Slavnostní menu
Sezóna: Podzim
Způsob přípravy: Pečení

Tipy k dochucení

Ohodnoťte recept

Pečená husa s dýňovým zelím

Autor: Avokádo ID receptu: 364
Husu nechte den marinovat v mléce, odstraní se tak veškerá pachuť a případný zápach. Navíc bude křehká a šťavnatá.

Pečená husa

mořská sůl Mlýnek Avokádo podle chuti
jablko 3 ks
mléko podle chuti
rozmarýn Avokádo 1 lžíce
nové koření celé Avokádo 4 kuličky
bobkový list Avokádo 3 lístky
majoránka Avokádo 1 lžička
kmín celý Avokádo 1 lžička
pepř barevný Mlýnek Avokádo podle chuti
cukr podle chuti

Dýňové zelí

dýně hokkaido 1 kg
máslo 4 lžičky
cibule 2 ks
mořská sůl Mlýnek Avokádo podle chuti
ocet 2 lžičky
voda na podlití podle chuti
rozmarýn Avokádo 1 lžíce

Husu nasolíme, zalijeme mlékem a necháme ji jeden den marinovat. Poté ji vyjmeme z mléka, opláchneme ve vodě a pečlivě osušíme.

Husu potřeme zvenku i zevnitř směsí z rozetřeného česneku, rozmarýnu, majoránky, pepře a kmínu. Dovnitř vložíme jablka a husu zašijeme.

Takto připravenou ji položíme hřbetem dolů do pekáčku, který ji velikostí těsně obemkne. Obložíme ji bobkovými listy a novým kořením a přikryjeme víkem.

Pekáček s husou vložíme do trouby vyhřáté na 120 °C. Pečeme s víkem 5–6 hodin. V průběhu pečení troubu neotvíráme. Pro křupavou kůžičku pečeme posledních 10 minut bez víka na 200 °C.

Jako přílohu si připravíme dýňové zelí. Dýni pořádně omyjeme, vydlabeme střed se semínky a dužinu nahrubo nastrouháme.

Na másle zpěníme nadrobno nakrájenou cibuli, přidáme dýni, podlijeme trochou vody a dusíme. Osolíme, osladíme cukrem, přidáme ocet a dusíme skoro doměkka. Když je dýně téměř měkká, zahustíme ji moukou rozkvedlanou v trošce vody. Na závěr necháme chvíli povařit se sušeným rozmarýnem.

Ohodnoťte recept

Logo Avokádo Logo Kucharek Logo It‘s Natural