Podzimní hruškový koláč

Autor: Avokádo
Počet porcí: 6-8
Doba přípravy: 45 min
Náročnost:
Druh jídla: Dezerty a moučníky
Příležitost: Pro každý den
Sezóna: Podzim
Způsob přípravy: Pečení

Tipy k dochucení

Ohodnoťte recept

Podzimní hruškový koláč

Autor: Avokádo ID receptu: 369
Podzim, to je sezóna hrušek. Využijte toho a upečte si křehký koláč jako sen.

Suroviny

skořice mletá Avokádo 1 lžička
hladká mouka 150 g
máslo 170 g
voda nebo smetana 3 lžíce
cukr krupice 2 lžíce
mandlové plátky 5 lžic
krupice 50 g
hrušky 1 kg
citron (šťáva) 1 ks
hnědý cukr 2 lžíce
muškatový ořech mletý Avokádo 1 lžička

Mouku prosejeme přes síto. Do mouky uděláme důlek, vlijeme do něj vodu nebo smetanu, přisypeme cukr a špetku soli. Poté přidáme vychlazené máslo nakrájené na kostky. Těsto rychle zpracujeme rukama. Vytvarujeme do hladké koule a necháme odležet hodinu v ledničce.

Mezitím připravíme náplň - hrušky umyjeme, oloupeme a rozčtvrtíme. Čtvrtky hrušek zbavíme jádřinců a pokapeme je citronovou šťávou, aby nezhnědly. Obalíme je v koření smíchaným s hnědým cukrem a plátcích mandlí a „marinujeme”.

Koláčovou formu vymažeme máslem. Těsto rozválíme a vložíme do formy tak, aby bylo i na bocích. Těsto propícháme vidličkou. Hrušky vkládáme těsně vedle sebe a posypeme je zbytkem mandlových plátků. Pečeme 45 minut na 200 °C. Před podáváním bohatě posypeme moučkovým cukrem.

Ohodnoťte recept

Logo Avokádo Logo Kucharek Logo It‘s Natural