Mouku prosejeme přes síto. Do mouky uděláme důlek, vlijeme do něj vodu nebo smetanu, přisypeme cukr a špetku soli. Poté přidáme vychlazené máslo nakrájené na kostky. Těsto rychle zpracujeme rukama. Vytvarujeme do hladké koule a necháme odležet hodinu v ledničce.
Mezitím připravíme náplň - hrušky umyjeme, oloupeme a rozčtvrtíme. Čtvrtky hrušek zbavíme jádřinců a pokapeme je citronovou šťávou, aby nezhnědly. Obalíme je v koření smíchaným s hnědým cukrem a plátcích mandlí a „marinujeme”.
Koláčovou formu vymažeme máslem. Těsto rozválíme a vložíme do formy tak, aby bylo i na bocích. Těsto propícháme vidličkou. Hrušky vkládáme těsně vedle sebe a posypeme je zbytkem mandlových plátků. Pečeme 45 minut na 200 °C. Před podáváním bohatě posypeme moučkovým cukrem.