KRÁLÍK NA SMETANĚ

Autor: Avokádo
Počet porcí: 4
Doba přípravy: 2 h
Náročnost:
Druh jídla: Zvěřina a králičí maso
Příležitost: Pro každý den
Sezóna: Celý rok
Způsob přípravy: Vaření

Tipy k dochucení

Ohodnoťte recept

KRÁLÍK NA SMETANĚ

Autor: Avokádo ID receptu: 482
Králík na smetaně, to je jemné a šťavnaté maso, dokonale zkombinované s bohatou, krémovou smetanovou omáčkou, tvoří harmonii chutí, která se skvěle doplňuje s knedlíkem, širokými nudlemi, rýží nebo noky. Příprava tohoto jídla sice vyžaduje trochu času, ale odměnou je nezapomenutelný kulinářský zážitek. Ideální pro rodinné obědy, kdy chcete své blízké potěšit něčím opravdu výjimečným.

Suroviny

slanina 100 g
hořčice Česká Avokádo 1 lžička
hladká mouka 50 g
cukr podle chuti
ocet podle chuti
pepřové koření Avokádo 2 lžičky
smetana ke šlehání 250 ml
králík (nebo 4 stehna) 1 ks
máslo 2 plátky
mrkev 1 ks
bobkový list Avokádo 1 ks
jalovec celý Avokádo 5 kuliček
malá cibule 1 ks

Porce králíka omyjte a osušte. Osolte ze všech stran, ochuťte kořením.

Slaninu nakrájejte na drobné kostičky. Cibuli také nadrobno. Obojí opečte na rozpuštěném másle, ve větším hrnci. Přidejte na kostičky nakrájenou mrkev. Nakonec opečte i králíka.

Koření můžete zavřít do plátýnka nebo gázy, bude se pak lépe „lovit“ z výpeku. Přidejte do hrnce a pár minut společně opékejte. Zalijte vodou tak, aby byly porce králíka ponořeny. Na plotně duste pod pokličkou doměkka. Kdo chce, může na nízkou teplotu péct v troubě.

Měkké porce králíka vyjměte z vývaru. Vyndejte také koření. Vývar se zeleninou a slaninou rozmixujte dohladka.

V hrnci si připravte jíšku - rozpusťte máslo, rozmíchejte v něm hladkou mouku a zalijte rozmixovanou omáčkou. Důkladně promíchejte, aby v omáčce nebyly hrudky. Vařte 15 minut, dokud omáčka nezhoustne.

Přidejte smetanu, promíchejte a vařte dalších 5 minut. Dochuťte podle vlastní chuti - dokyselte citronem nebo trochou octa, případně špetkou cukru, solí, špetkou pepře. Jak vám vyhovuje. Výborně doladíte hořčicí.

Ohodnoťte recept

Logo Avokádo Logo Kucharek Logo It‘s Natural