salát z pečených paprik s naloženým balkánským sýrem
Autor: Roman Staša
ID receptu: 656
Bulhaři nebo Maďaři? I když je paprika dominantou hlavně Maďarska, ti, kdo s ní umí fantasticky pracovat, jsou Bulhaři. I když by se asi s Romanem Stašou další balkánské národy dokázaly o tohle přít hodně dlouho. Každopádně spojení pečených paprik a sýra je dokonalá kombinace, která nezná hranice.
Suroviny
červená paprika
3
ks
žlutá paprika
3
ks
balkánský sýr
200
g
olivový olej
2
lžíce
česnek
2
stroužky
slunečnicový olej
3
lžíce
červená cibule
1
ks
čerstvá petržel
podle chuti
citrónová kůra Avokádo
1
lžička
bazalka Avokádo
1
lžíce
himálajská sůl Avokádo
podle chuti
pepř barevný Mlýnek Avokádo
podle chuti
Na marinování sýra
olivový olej
100
ml
balkánský sýr
200
g
citrónová kůra Avokádo
1
lžička
bazalka Avokádo
1
lžíce
česnek sušený Avokádo
1
lžička
paprika sladká mletá Avokádo
1
lžička
alpská sůl s jódem Avokádo
podle chuti
pepř černý hrubě mletý Avokádo
podle chuti
Všechny suroviny na marinování sýra dejte do mísy a důkladně, ale opatrně promíchejte a nechte odpočívat.
Mezitím umyjte papriky, rozpulte je na poloviny a odstraňte semena a bílé části. Papriky položte na plech, přelijte olivovým olejem a dochuťte solí a pepřem. Pečte v troubě předehřáté na 200 °C, dokud nezačnou papriky černat, což obvykle trvá asi 15–20 minut. Po upečení papriky vložte do uzavíratelného sáčku nebo misku pokryjte potravinářskou fólií a nechte 7 minut odpočinout – to usnadní loupání. Poté je opatrně oloupejte.
Česnek zarestujte dozlatova na pánvi s rozehřátým olejem.
Papriky nakrájejte na proužky a dejte do mísy. Přidejte balkánský sýr, bazalku, citronovou kůru a nasekaný česnek. Přidejte tenké plátky červené cibule a hrubě nasekanou petržel. Všechno opatrně promíchejte. Salát ochuťte solí a pepřem, podávejte např. ke grilovanému masu.