Kachní prsa na jalovci se salátem z červeného zelí

Autor: Bohyně kuchyně
Počet porcí: 4
Doba přípravy: 50 min
Náročnost:
Druh jídla: Drůbež
Příležitost: Slavnostní menu
Sezóna: Podzim
Způsob přípravy: Pečení

Tipy k dochucení

Ohodnoťte recept

Kachní prsa na jalovci se salátem z červeného zelí

Autor: Bohyně kuchyně ID receptu: 661
Připravte si šťavnatá kachní prsa na jalovci se svěžím teplým salátem z červeného zelí v podání Bohyně kuchyně.

Suroviny

kachní prsa 4 ks
jalovec celý Avokádo 1 lžíce
sůl a pepř podle chuti
česnek 2 stroužky
olivový olej 1 lžíce
červené víno 100 ml
máslo 1 lžíce
med 1 lžíce

Salát

červené zelí ½ hlávky
jarní cibulka 4 stonky
mrkev 3 ks
bílá ředkev 150 g
cibule 1 ks
olivový olej 3 lžíce

Zálivka

červený vinný ocet 100 ml
třtinový cukr 5 lžic
sůl 1 lžíce
teplá voda 50 ml
olivový olej 1 lžíce
petrželová nať Avokádo 1 lžíce

Kachní prsa omyjte a důkladně osušte papírovými utěrkami. Kůži nařežte jemně do mřížky, aniž byste prořízli maso. To pomůže kůži lépe se opéct a tuk se lépe uvolní. Z obou stran osolte, opepřete a potřete prolisovaným česnekem. Posypejte jalovcem, který jste předem rozdrtili v hmoždíři.

Na pánvi rozehřejte olivový olej a vložte kachní prsa kůží dolů. Opékejte na střední teplotu, dokud kůže nebude zlatavě křupavá (asi 5-7 minut). Poté otočte a opékejte ještě 3 minuty z druhé strany.

Předehřejte troubu na 180 °C. Kachní prsa přemístěte na pekáč, přiklopte víkem a dejte péct do trouby na zhruba 8-10 minut, v závislosti na jejich velikosti. Cílem je, aby střed masa zůstal růžový a šťavnatý.

Mezitím do pánve, kde se opékalo maso, přilijte červené víno a nechte ho zredukovat na polovinu. Nakonec vmíchejte máslo a med pro zjemnění omáčky. Dochuťte solí a pepřem podle potřeby.

Upečená kachní prsa nechte před krájením několik minut odpočinout, aby se šťávy v mase ustálily. Poté je nakrájejte na plátky a položte do pánvičky s omáčkou.

Příprava salátu

Červené zelí nakrájejte na drobné nudličky, jarní cibulku na kolečka, cibuli na půlkolečka, mrkev i ředkev nastrouhejte na hrubém struhadle nebo nakrájejte na tenké nudličky.

Ve velké pánvi zahřejte olivový olej a dejte na něj nejprve opékat zelí. Po 10 minutách, kdy zelí už začne měknout a některé kousky se budou zbarvovat na tmavší barvu, přidejte zbylé suroviny. Velice jemně osolte. Opékejte společně 10 minut.

Mezitím si připravte zálivku. Všechny suroviny dejte do sklenice s víčkem a pořádně protřepejte, až se spojí v jemnou zálivku. Teplý salát v pánvičce zalijte připravenou zálivkou, promíchejte.

Kachní prsa podávejte nakrájená na plátky, spolu s teplým zelným salátem.

Ohodnoťte recept

Logo Avokádo Logo Kucharek Logo It‘s Natural