Obrácený švestkový koláč

Autor: Bohyně kuchyně
Počet porcí: 4
Doba přípravy: 1 h 20 min
Náročnost:
Druh jídla: Dezerty a moučníky
Příležitost: Pro každý den
Sezóna: Podzim
Způsob přípravy: Pečení

Tipy k dochucení

Ohodnoťte recept

Obrácený švestkový koláč

Autor: Bohyně kuchyně ID receptu: 663
Obrácený švestkový koláč se skořicí v podání Bohyně kuchyně potěší každou hospodyňku.

Na švestky

cukr krystal 150 g
máslo 150 g
skořice mletá Avokádo 2 lžičky
švestky 500 g

Na těsto

hladká mouka 150 g
prášek do pečiva 1 lžička
sůl špetka
měkké máslo 100 g
cukr krupice 100 g
vejce 2 ks
mléko 100 ml

Rozevírací dortovou formu o průměru asi 23 cm vymažte kouskem másla. Na dno rovnoměrně nasypejte cukr smíchaný se skořicí a na cukr naskládejte půlky švestek, řeznou stranou směrem ke dnu. Zalijte rozpuštěným máslem.

Předehřejte troubu na 180 °C.

V míse smíchejte mouku, prášek do pečiva a sůl. V jiné misce vyšlehejte máslo s cukrem do světlé a nadýchané konzistence. Postupně přidávejte vejce a dobře promíchejte. Přidejte suché ingredience do směsi másla střídavě s mlékem a míchejte, dokud nevznikne hladké těsto.

Nalijte těsto na švestky ve formě a rovnoměrně ho rozetřete.

Pečte v předehřáté troubě přibližně 40 - 45 minut, nebo dokud není povrch zlatavý a špejle zapíchnutá do středu těsta nevyjde čistá. Po upečení nechte koláč chvíli vychladnout ve formě (asi 10 minut), poté opatrně otočte na servírovací talíř.

Ohodnoťte recept

Logo Avokádo Logo Kucharek Logo It‘s Natural