Krémová pórková polévka

Krémová pórková polévka
Počet porcí: 4
Doba přípravy: 40 min
Náročnost: 1
Druh jídla: Polévky
Příležitost: Pro každý den
Sezóna: Celý rok
Způsob přípravy: Vaření

Tipy k dochucení

Ohodnoťte recept

Krémová pórková polévka

Autor: Bohyně kuchyně ID receptu: 702
Krémové polévky jsou oblíbené během celého roku. Zahřejí i zasytí. Stejně tak naše dnešní pórková s bramborem podle receptu od Bohyně kuchyně.

Suroviny

brambory 250 g
pórek 500 g
máslo 20 g
olej olivový 30 g
vývar zeleninový 800 ml
česnek medvědí sušený Avokádo 2 lžíce
mořská sůl s jodem v mlýnku Avokádo 1.5 lžičky
pepř černý mletý Avokádo špetka
smetana 150 ml

Na ozdobení

bílky vařené 2 ks
klíčky (oblíbené) podle chuti

Pórek důkladně očistěte, odstraňte kořeny a nakrájejte na kolečka.

V hrnci zahřejte máslo a olivový olej. Vsypte pórek a nechte jej zpěnit. Mírně osolte a opékejte asi 5 minut, dokud pórek nezměkne.

Přidejte hladkou mouku a za stálého míchání krátce zasmažte (asi 1-2 minuty).

Zalijte vývarem, přidejte na kostky nakrájené brambory.

Přiveďte k varu a na mírném ohni vařte asi 15-20 minut, dokud brambory nezměknou. Přidejte mletý pepř a medvědí česnek a ještě 3 minuty povařte.

Polévku rozmixujte tyčovým mixérem do hladkého krému.

Smetanu za stálého míchání vlijte do polévky. Dochuťte solí a pepřem podle chuti.

Ještě krátce povařte (již nevařit na vysokou teplotu, aby se nesrazila smetana).


Podávejte horké, ozdobené nasekanými vařenými bílky a klíčky.


Ohodnoťte recept

Logo Avokádo Logo Kucharek Logo It‘s Natural