Předehřejte troubu na 200 °C. Lilek několikrát propíchněte vidličkou.
Potřete ho olivovým olejem a osolte. Přiklopte víkem a pečte vcelku asi 60 minut, dokud není měkký.
Po upečení nechte lilek vychladnout, poté ho podélně rozkrojte a lžící vydlabejte dužinu.
V pánvi rozehřejte olivový olej a orestujte slaninu dozlatova. Přidejte nasekaný česnek a opět krátce orestujte. Vmíchejte dužinu z pečeného lilku a lehce promíchejte.
Snižte teplotu a přidejte rozdrobený kozí sýr, nechte rozpustit. Dochuťte kořením do italské kuchyně. Přidejte ještě kousek nakrájené slupky lilku.
Mezitím uvařte pappardelle podle návodu na obalu v osolené vodě. Sceďte těstoviny a nechejte si trochu vody z vaření.
Přidejte těstoviny do pánve s omáčkou, promíchejte a podle potřeby přilijte trochu vody z těstovin pro krémovější konzistenci.
Posypte dokřupava opečenou slaninou, můžete i parmazánem, podle chuti.
Podávejte ihned, dokud je jídlo teplé a omáčka krémová.