Grilovaný lilek s dipem

Grilovaný lilek s dipem
Počet porcí: 4
Doba přípravy: 35 min
Náročnost: 1
Druh jídla: Bezmasá a zeleninová jídla
Příležitost: Pro každý den
Sezóna: Grilovačka
Způsob přípravy: Grilování

Tipy k dochucení

Ohodnoťte recept

Grilovaný lilek s dipem

Autor: Bohyně kuchyně ID receptu: 752
Grilovaný lilek je hvězdou středomořských zemí. Co takhle si ho vyzkoušet i u vás doma společně s Bohyní kuchyně?

Suroviny

lilek 2 ks
olej olivový 3 lžíce
kořenicí směs Grilovaná zelenina Avokádo 2 lžíce
sůl podle potřeby

Dip

jogurt řecký 300 g
česnek sušený v mlýnku Avokádo podle chuti
citrónová šťáva 1 lžička
sůl podle chuti
pepř černý mletý Avokádo podle chuti

Lilky omyjte a nakrájejte na plátky o tloušťce asi 1 cm. Plátky položte na papírové utěrky a z obou stran je lehce osolte. Nechejte je odpočívat asi 20–30 minut, aby se z nich uvolnila tekutina.

Poté plátky lilku osušte papírovou utěrkou a otřete z nich vypocenou vodu se solí.

V misce smíchejte olivový olej s kořením Grilovaná zelenina.

Potřete plátky lilku připravenou marinádou z obou stran. Gril rozehřejte na střední teplotu.

Grilujte lilky z každé strany přibližně 3–5 minut, dokud nezměknou a neobjeví se na nich grilovací proužky.


Připravte si dip. V misce smíchejte řecký jogurt, sušený česnek, citronovou šťávu, sůl a pepř. Dobře promíchejte. Podle chuti můžete přidat i čerstvé bylinky.

Podávejte grilované plátky lilku s česnekovým dipem.


Náš tip: Grilovaný lilek můžete využít i na výbornou pomazánku.

Ohodnoťte recept

Logo Avokádo Logo Kucharek Logo It‘s Natural