Panenku očistěte a osušte. Potřete ji olivovým olejem a vetřete do ní nasekaný česnek, tymián, sůl a pepř.
Nechejte maso odpočinout alespoň 30 minut při pokojové teplotě, aby se chutě propojily.
Předehřejte gril na středně vysokou teplotu.
Panenku položte na gril a grilujte z každé strany asi 12–15 minut, dokud není maso propečené na požadovaný stupeň. Doporučuje se vnitřní teplota kolem 63 až 65 °C pro střední propečení. Ideální je měřit maso teploměrem.
Po sejmutí z grilu panenku zabalte do alobalu a nechejte asi 10 minut odpočinout.
V pánvi rozehřejte máslo a dejte na něj opékat najemno nakrájenou šalotku a nasekaný česnek. Přidejte nakrájené houby a opékejte do zlatova.
Přilijte smetanu, přidejte houbový bujon a přiveďte k varu. Snižte teplotu a nechte omáčku probublávat, dokud nezhoustne a nerozpustí se bujon. Dochuťte solí a pepřem. Před podáváním posypejte nasekanou petrželkou.
Hotovou panenku nakrájejte na plátky a podávejte s horkou houbovou omáčkou. Doporučujeme servírovat s bramborami nebo čerstvým chlebem.