Grilovaná vepřová panenka s hříbkovou omáčkou

Grilovaná vepřová panenka s hříbkovou omáčkou
Počet porcí: 4
Doba přípravy: 1 h
Náročnost: 2
Druh jídla: Vepřové maso
Příležitost: Pro každý den
Sezóna: Grilovačka
Způsob přípravy: Grilování

Tipy k dochucení

Ohodnoťte recept

Grilovaná vepřová panenka s hříbkovou omáčkou

Autor: Bohyně kuchyně ID receptu: 761
Vepřová panenka grilovaná vcelku je sázka na jistotu – krásně šťavnatá, plná chuti a ideální pro letní oběd nebo večeři. Pokud ji navíc doplníte jemnou smetanovou hříbkovou omáčkou podle Bohyně kuchyně, vznikne harmonická kombinace, která potěší i náročnější strávníky. Vyzkoušejte tenhle recept a užijte si dokonale vyladěné grilování s vůní lesa.

Suroviny

vepřová panenka 800 g
olej olivový 2 lžíce
česnek 2 stroužky
tymián Avokádo 1 lžička
sůl a pepř podle chuti

Omáčka

čerstvé lesní houby 300 g
šalotka 1 ks
máslo 2 lžíce
česnek 1 stroužek
houbový bujon Kucharek 1 ks
sůl a pepř podle chuti
smetana ke šlehání 300 ml

Panenku očistěte a osušte. Potřete ji olivovým olejem a vetřete do ní nasekaný česnek, tymián, sůl a pepř.

Nechejte maso odpočinout alespoň 30 minut při pokojové teplotě, aby se chutě propojily.

Předehřejte gril na středně vysokou teplotu.

Panenku položte na gril a grilujte z každé strany asi 12–15 minut, dokud není maso propečené na požadovaný stupeň. Doporučuje se vnitřní teplota kolem 63 až 65 °C pro střední propečení. Ideální je měřit maso teploměrem.

Po sejmutí z grilu panenku zabalte do alobalu a nechejte asi 10 minut odpočinout.


Příprava omáčky

V pánvi rozehřejte máslo a dejte na něj opékat najemno nakrájenou šalotku a nasekaný česnek. Přidejte nakrájené houby a opékejte do zlatova.

Přilijte smetanu, přidejte houbový bujon a přiveďte k varu. Snižte teplotu a nechte omáčku probublávat, dokud nezhoustne a nerozpustí se bujon. Dochuťte solí a pepřem. Před podáváním posypejte nasekanou petrželkou.


Hotovou panenku nakrájejte na plátky a podávejte s horkou houbovou omáčkou. Doporučujeme servírovat s bramborami nebo čerstvým chlebem.

Ohodnoťte recept

Logo Avokádo Logo Kucharek Logo It‘s Natural