Francouzská cibulačka

Francouzská cibulačka
Počet porcí: 6
Doba přípravy: 50 min
Náročnost: 2
Druh jídla: Polévky
Příležitost: Pro každý den
Sezóna: Celý rok
Způsob přípravy: Dušení

Tipy k dochucení

Ohodnoťte recept

Francouzská cibulačka

Autor: Bohyně kuchyně ID receptu: 763
Francouzská cibulačka je klasická polévka s bohatou chutí karamelizované cibule. Skvěle ji doplní křupavá bageta zapečená se sýrem gruyère. Bohyně kuchyně ho doporučuje rozhodně ničím nenahrazovat. Právě on totiž dodává cibulačce jedinečnou chuť.

Suroviny

cibule 6 ks
máslo 3 lžíce
olej olivový 2 lžíce
zeleninový bujón Kucharek 2 kostky
voda 1.5 l
suché bílé víno 100 ml
bobkový list Avokádo 2 ks
tymián Avokádo 1 lžička
sůl podle chuti
pepř černý mletý Avokádo podle chuti
francouzská bageta bílá velká 1 ks
sýr gruyère 150 g

Cibuli oloupejte a nakrájejte na tenké plátky. V hlubší pánvi rozehřejte máslo s olejem a přidejte cibuli. Pomalu opékejte na střední teplotu, asi 25–30 minut, občas míchejte, dokud nezíská zlatohnědou barvu. Cibule krásně zkaramelizuje.

Přilijte bílé víno a nechejte ho odpařit. Přidejte kostky zeleninového bujonu Kucharek rozpuštěné v 1,5 litru horké vody, bobkový list a tymián. Vařte 15 minut na mírném ohni.

Polévku dolaďte solí a pepřem podle chuti. Odstraňte bobkový list.

Bagetu nakrájejte na plátky, posypejte nastrouhaným sýrem a opečte v troubě. Polévku nalijte do misek a opečené bagety naskládejte nahoru.

Polévku ihned podávejte, nejlépe chutná horká.


Náš tip: Polévku nalijte do žáruvzdorných misek, navrch položte na plátky nakrájenou bagetu a posypejte nastrouhaným sýrem. V troubě zapněte gril, přibližně na 200 °C a čekejte, dokud sýr nezezlátne.


Ohodnoťte recept

Logo Avokádo Logo Kucharek Logo It‘s Natural