V hrnci rozehřejte máslo, na kterém opečte nahrubo nakrájenou cibuli. Opékejte přibližně pět minut a potom přidejte houby, nakrájené na silnější plátky.
Společně restujte deset minut, míchejte, aby se vám houby nepřipálily. Ochuťte solí, pepřem a houbovým kořením.
Brambory oloupejte a nakrájejte na malé kostičky. Přidejte do hrnce a zalijte 1 litrem zeleninového vývaru nebo vody. Promíchejte a vařte do změknutí brambor na střední teplotu.
Odstavte hrnec z plotny a rozmixujte mixérem dohladka. Vmíchejte smetanu, a ještě minutu společně prohřejte na mírnou teplotu. Ochutnejte a podle potřeby dolaďte solí, pepřem.
Houby na ozdobu jen lehce opečte na kousku másla, třeba spolu s čerstvým tymiánem a rozhodně se špetkou soli.
Horkou polévku podávejte ozdobenou kysanou smetanou, čerstvým tymiánem a opečenými houbami.