Slzovku propláchněte a namočte minimálně na hodinu, ale klidně i přes noc, do studené vody. Poté uvařte ve slané vodě doměkka. Bude to trvat asi 45 minut.
Čočku důkladně prolijte studenou vodou a nechte okapat. Nemusíte ji předem namáčet, ale můžete, klidně den předem.
Mrkev, celer i petržel oloupejte a nakrájejte na kolečka nebo kostičky. Cibuli nakrájejte najemno, česnek prolisujte nebo nakrájejte nadrobno.
V hlubokém hrnci rozehřejte olej a osmahněte na něm cibuli dozlatova. Přidejte česnek a restujte ještě minutu.
Přidejte nakrájenou zeleninu a chvíli ohřívejte, aby se zelenina zatáhla olejem a začala se opékat (asi 3–4 minuty).
Přisypte čočku, promíchejte a zalijte vodou nebo vývarem. Přidejte bobkový list a nové koření. Přiveďte k varu.
Jakmile polévka začne vařit, přidejte kořenicí směs Kucharek. Vařte na mírném ohni asi 25–30 minut, dokud čočka i zelenina nezměknou.
Uvařenou slzovku přidejte do polévky. Přisypte majoránku, osolte a opepřete podle chuti.
Nakonec vyberte bobkový list a nové koření. Polévku ochutnejte a případně dolaďte kořením.
Polévku nalijte do hlubokých talířů, posypte microgreens. Můžete podávat s pečivem.
Náš tajný tip: Před podáváním přidejte ještě kapku Tekutého koření Kucharek.