Zapečený květák v krémové omáčce s goudou a šunkou

Zapečený květák v krémové omáčce s goudou a šunkou
Počet porcí: 5
Doba přípravy: 1 h
Náročnost: 2
Druh jídla: Bezmasá a zeleninová jídla
Příležitost: Pro každý den
Sezóna: Celý rok
Způsob přípravy: Zapékání

Tipy k dochucení

Ohodnoťte recept

Zapečený květák v krémové omáčce s goudou a šunkou

Autor: Bohyně kuchyně ID receptu: 775
Až vyzkoušíte tento krémový květák od Bohyně kuchyně, nebude chtít jíst nic jiného. Sýr, šunka a výborný květák, to vše v jemné smetanové omáčce.

Suroviny

květák 1 kg
zeleninový bujón Kucharek 1 ks
sůl podle chuti
olej olivový 4 lžíce
šunka 150 g

Omáčka

máslo 50 g
hladká mouka 50 g
mléko 600 ml
zeleninový bujón Kucharek 1 ks
sůl podle chuti
pepř černý podle chuti
muškátový ořech mletý Avokádo špetka
gouda 150 g

Na posypání

gouda 50 g
strouhanka 50 g

Květák rozeberte na menší růžičky. Ve velkém hrnci přiveďte k varu osolenou vodu s jednou kostkou zeleninového bujonu Kucharek a květák blanšírujte 5–6 minut. Sceďte a nechte okapat.

Troubu předehřejte na 200° C. Květák dejte do mísy, zalijte olivovým olejem a ještě lehce osolte. Květák rozložte na plech vyložený pečícím papírem. Pečte dozlatova, asi 15 minut. Občas otočte. Poté vyndejte z trouby a odložte stranou.

V hrnci rozpusťte máslo na střední teplotu. Přidejte mouku a za stálého míchání metličkou vytvořte hladkou jíšku. Opékejte 1–2 minuty, aby mouka ztratila syrovou chuť, ale nezhnědla.

Postupně přilévejte mléko po malých dávkách, stále intenzivně míchejte, aby se nevytvořily hrudky. Pokračujte, dokud nepřidáte všechno mléko.

Přidejte zeleninový bujon, osolte (opatrně, bujon už je slaný), opepřete a přidejte muškátový oříšek. Vařte na mírném plamenu asi 5–7 minut, dokud omáčka nezhoustne a nebude krémová. Občas míchejte.

Sundejte hrnec z plotny. Vmíchejte nastrouhanou goudu. Míchejte, dokud se sýr nerozpustí. Ochutnejte a případně dolaďte.

Do zapékací mísy dejte opečený květák, přidejte na kostičky nakrájenou šunku. Promíchejte. Zalijte bešamelovou omáčkou se sýrem, aby byl květák dobře pokrytý.

Navrch nasypte goudu promíchanou se strouhankou. Proč se strouhankou? Aby byl povrch křupavější.

Zapékejte v troubě předehřáté na 180–190°C asi 20–25 minut, dokud povrch nebude zlatavý.

Na závěr můžete na pár minut zapnout gril, aby povrch získal krásnou zlatavou barvu.

Podávejte teplé. Není potřeba podávat s žádnou přílohou, pokud však nějakou chcete, ideální jsou brambory.

Ohodnoťte recept

Logo Avokádo Logo Kucharek Logo It‘s Natural