Květák rozeberte na menší růžičky. Ve velkém hrnci přiveďte k varu osolenou vodu s jednou kostkou zeleninového bujonu Kucharek a květák blanšírujte 5–6 minut. Sceďte a nechte okapat.
Troubu předehřejte na 200° C. Květák dejte do mísy, zalijte olivovým olejem a ještě lehce osolte. Květák rozložte na plech vyložený pečícím papírem. Pečte dozlatova, asi 15 minut. Občas otočte. Poté vyndejte z trouby a odložte stranou.
V hrnci rozpusťte máslo na střední teplotu. Přidejte mouku a za stálého míchání metličkou vytvořte hladkou jíšku. Opékejte 1–2 minuty, aby mouka ztratila syrovou chuť, ale nezhnědla.
Postupně přilévejte mléko po malých dávkách, stále intenzivně míchejte, aby se nevytvořily hrudky. Pokračujte, dokud nepřidáte všechno mléko.
Přidejte zeleninový bujon, osolte (opatrně, bujon už je slaný), opepřete a přidejte muškátový oříšek. Vařte na mírném plamenu asi 5–7 minut, dokud omáčka nezhoustne a nebude krémová. Občas míchejte.
Sundejte hrnec z plotny. Vmíchejte nastrouhanou goudu. Míchejte, dokud se sýr nerozpustí. Ochutnejte a případně dolaďte.
Do zapékací mísy dejte opečený květák, přidejte na kostičky nakrájenou šunku. Promíchejte. Zalijte bešamelovou omáčkou se sýrem, aby byl květák dobře pokrytý.
Navrch nasypte goudu promíchanou se strouhankou. Proč se strouhankou? Aby byl povrch křupavější.
Zapékejte v troubě předehřáté na 180–190°C asi 20–25 minut, dokud povrch nebude zlatavý.
Na závěr můžete na pár minut zapnout gril, aby povrch získal krásnou zlatavou barvu.
Podávejte teplé. Není potřeba podávat s žádnou přílohou, pokud však nějakou chcete, ideální jsou brambory.