Kapr dušený na víně se šalotkou

Kapr dušený na víně se šalotkou
Počet porcí: 4
Doba přípravy: 40 min
Náročnost: 2
Druh jídla: Ryby a mořské plody
Příležitost: Vánoce
Sezóna: Vánoce
Způsob přípravy: Dušení

Tipy k dochucení

Ohodnoťte recept

Kapr dušený na víně se šalotkou

Autor: Bohyně kuchyně ID receptu: 778
Kapr na Vánoce nemusí být jen smažený v trojobalu. Vyzkoušejte sváteční variantu od Bohyně kuchyně, kde se jemné maso kapra dusí v bílém víně se šalotkou. Kořenicí směs Ryby Avokádo dodá pokrmu dokonalou chuť a vůni.

Suroviny

kapr filety 4 ks
kořenicí směs Ryby Avokádo 2 lžíce
sůl podle chuti
pepř černý podle chuti
máslo 3 lžíce
olej olivový 2 lžíce
šalotka 4 ks
suché bílé víno 250 ml
vývar rybí nebo zeleninový 150 ml
citron (šťáva) 1 lžíce
máslo 2 lžíce

Kapří filety opláchněte studenou vodou, osušte papírovou utěrkou a zkontrolujte, zda v nich nezůstaly kosti. Pokud ano, odstraňte je pinzetou.

Filety ze všech stran posypte kořenicí směsí Ryby Avokádo, osolte a opepřete. Nechte chvíli marinovat (alespoň 10 minut).

Šalotku oloupejte a nakrájejte na kolečka nebo půlkolečka.

V hlubší pánvi nebo širokém hrnci rozehřejte máslo s olivovým olejem. Dejte na něj opékat filety z kapra, nejprve kůží dolů. Opékejte z každé strany asi 4 minuty. Vyndejte na talíř a do pánve dejte šalotku. Osmahněte ji dozlatova. Vraťte do pánve kapra a zalijte bílým vínem. Víno nechejte pár minut vyvařit na vyšší teplotu. Přidejte vývar a nechte ještě asi 2 minuty prudčeji vařit.

Pánev přiklopte pokličkou a duste na mírném ohni 12–15 minut, dokud maso nebude měkké. Během dušení můžete ryby jednou opatrně otočit. Ryby vyndejte na talíř a přikryjte alobalem.

Dochuťte obsah pánve citrónovou šťávou, solí a pepřem podle chuti. Nakonec vmíchejte kousek másla pro lesklost.

Podávejte s oblíbenou přílohou, skvělé jsou opečené noky.

Na ně dejte šalotku s omáčkou a nahoru položte kapří filet.

Ohodnoťte recept

Logo Avokádo Logo Kucharek Logo It‘s Natural