Sváteční losos s řepovým rizotem

Sváteční losos s řepovým rizotem
Počet porcí: 4
Doba přípravy: 45 min
Náročnost: 2
Druh jídla: Ryby a mořské plody
Příležitost: Slavnostní menu
Sezóna: Vánoce
Způsob přípravy: Vaření

Tipy k dochucení

Ohodnoťte recept

Sváteční losos s řepovým rizotem

Autor: Bohyně kuchyně ID receptu: 781
Šťavnatý losos dokonale ladí s krémovým rizotem z červené řepy. Bylinkový bujon Kucharek mu dodá nádhernou chuť a vůni. Vyzkoušejte jídlo podle receptu Bohyně kuchyně, které vypadá jako z restaurace, ale zvládnete ho doma s lehkostí.

Suroviny

filet z lososa 4 ks
olej olivový 4 lžíce
mořská sůl s jodem Avokádo podle chuti
pepř černý čerstvě mletý podle chuti
máslo 1 lžíce

Rizoto

rýže arborio 300 g
řepa červená vařená 300 g
šalotka 1 ks
česnek 2 stroužky
suché bílé víno 150 ml
bylinkový bujón Kucharek 2 ks
voda 1 l
máslo 50 g
strouhaný parmazán 80 g
olej olivový 3 lžíce
mořská sůl s jodem Avokádo podle chuti
pepř černý podle chuti

V hrnci ohřejte vodu a přidejte Bylinkový bujon Kucharek. Nechte stranou – bude sloužit jako vývar na zalévání rizota.

Červenou řepu nakrájejte na kostičky nebo plátky, polovinu rozmixujte na pyré, druhou polovinu nechte tak.

Šalotku a česnek oloupejte a nasekejte najemno. V hlubší pánvi nebo širokém hrnci rozehřejte olivový olej a osmahněte na něm šalotku dozlatova (asi 3 minuty). Přidejte česnek a restujte další minutu.

Přisypte rýži arborio a za stálého míchání ji 2 minuty opékejte, aby zesklovatěla.

Zalijte vínem a míchejte, dokud se víno neodpaří a nevstřebá. Pak začněte postupně přilévat teplý bylinkový vývar – vždy asi 100 ml, počkejte, až se vstřebá, a teprve pak přidejte další dávku. Stále míchejte.

Po asi 15 minutách přidejte řepové pyré i kostičky a pokračujte v přilévání vývaru a míchání dalších 5–7 minut, dokud rýže nebude al dente.

Sundejte z plotny, vmíchejte máslo a parmazán. Osolte a opepřete podle chuti. Přiklopte pokličkou a nechte chvíli odpočinout.

Lososové filety opláchněte, osušte papírovou utěrkou a ze všech stran je osolte mořskou solí a opepřete čerstvě mletým pepřem.

V pánvi rozehřejte olivový olej na středně vysokou teplotu. Vložte lososa kůží dolů a opékejte 4–5 minut, dokud kůže nebude křupavá.

Opatrně otočte a smažte z druhé strany 3–4 minuty (pro medium – uvnitř zůstane losos růžový a šťavnatý). Na konci přidejte do pánve kousek másla a lososa v pánvi ještě trochu protočte, aby se obalil směsí másla a oleje.

Na talíře naservírujte porci krémového řepového rizota a na něj položte lososový filet. Ozdobte čerstvými bylinkami. Rizoto má nádhernou růžovou barvu, která krásně doplňuje barvu lososa.

Ohodnoťte recept

Logo Avokádo Logo Kucharek Logo It‘s Natural